Здравейте, музикални фенове! Днес споделям с вас моята топ 10 класация на най-добрите песни от 20. век. Оставете коментар под статията доколкото моите фаворити съвпадат с вашите и кои са любимите ви парчета от периода. Да започваме!

Най-добрите песни на 20. Век

20. век дава много на музикалната сцена. Зараждането на нови стилове логично води към създаването на най-емблематичните песни в историята. От рок до денс парчетата – периодът ни оставя най-разпознаваемите и актуални и днес мелодии.

Judy Garland – Over the Rainbow (1939)

Хитът на Джуди Гарланд „Over the rainbow“ е саундтрак към филма „Магьосникът от Оз“. Обявен е за най-добрата песен на 20. век и е асоциация за надеждата и мечтите. Днес има няколко римейка на песента.

Queen – Bohemian Rhapsody (1975)

Една от най-добрите рок шедьоври, създавани някога, несъмнено е „Bohemian Rhapsody“ на легендарните Куин. Миксът между опера и хард рок, сложният аранжимент и ненадминатите и до днес вокали на Фреди Меркюри създават еталон в рока.

ABBA – Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) (1979)

Шведският квартет ABBA създава най-емблематичните диско класики от миналия век. Трудно е да избереш само една песен от дискографията им. И все пак, може би хитът „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)“ е една от най-разпознаваемите мелодии със закачлив текст, разказващ за търсенето на любов и компания, които вдъхновяват редица съвременни кавъри.

Aretha Franklin – Respect (1967)

Арета Франклин е отличителният глас, оставил ненадминато музикално наследство. Песента ѝ „Respect“ е символ на силата и изпраща силното послание, което е така актуално и днес – това за уважение и равенство.

Celine Dion – My Heart Will Go On (1997)

Съмнявам се, че има някой, който не е гледал блокбъстъра от 1997 „Титаник“. Саундтракът на филма „My Heart Will Go On“ в изпълнение на Селин Дион е емоционален, въздействащ и с невероятен вокал. Не е изненада защо парчето печели редица награди, най-ценната от които е любовта на слушателите и до днес.

Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1991)

Първата ми асоциация, когато чуя гръндж, в хитът на Nirvana „Smells Like Teen Spirit“. В него се усеща цялата заразителна младежка енергия на Кърт Кобейн и затова е най-разпознаваемата рок песен, повлияла на редица музиканти след излизането си.

Whitney Houston – I Will Always Love You (1974)

Още един саундтрак, но този път в изпълнение на Уитни Хюстън във филма „Бодигард“. „I Will Always Love You“ е невероятна балада със силно послание, любовна класика, обичана и до днес от малки и големи.

Ben E King – Stand by Me (1962)

Приятелството е нещо велико и незаменимо. И Бен Кинг знае това много добре. Личи си от сърцатата му песен „Stand by Me“, която остава все така слушана както в оригинал, така и в различни кавър версии.

Boney M. – Daddy Cool (1976)

Немската група Бони М. е добре позната на българската публика с хитовете си от 70-те години на миналия век и емблематичното им участие на музикалния фестивал в Сопот през 1979 г. „Daddy Cool“ е разпознаваема диско класика, превърнала се в химн на жанра.

Los Del Rio – Macarena (1996)

Весела, забавна и с един от най-запомнящите се танци от края на миналия век – дуото Лос Дел Рио създават своя обичан хит „Macarena“. Позната на всички мелодия и до днес може да бъде чута на партита, фестивали, сватби и други забавни събития.  

Заключение

20. век пише музикалната история. Класиките, създадени тогава, издържат изпитанието на времето, а стилове като рок, диско и денс вдъхновяват младите музиканти в развитието им. Е, съгласни ли сте с предложенията ми?