Здравейте, музикални фенове! Днес ще се спра на една интересна тема, която предизвиква все повече дискусии сред меломаните. И няма как да не е така, предвид дигиталната ера, в която живеем. Почти всеки аспект от живота ни вече е обвързан под някаква форма с дигитализацията, а това включва и най-любимите ни навици като игра на различни игри, четене на книги и слушане на музика. И докато за нас, като потребители, интернет абсолютно преобърна и подобри възможностите за слушане на музика, то дали това е така и за музикантите и помага ли им всъщност интернет?

Положително или отрицателно влияе интернет на музикалната индустрия?

Интернет промени целия ни живот и съвсем нормално е да настъпят промени и за музикалната индустрия. Дали обаче тези промени са по-скоро положителни, или са по-скоро отрицателни – споделям основните ми разсъждения по темата в следващите редове.

Положителни страни

  • Огромното предимство на интернет за изпълнителите е възможността музиката им да достига до далеч по-широка аудитория. Благодарение на различните платформи за стрийминг на музика и социални мрежи музиката днес достига до милиарди слушатели по целия свят за секунди. Това дава отлична възможност на новите независими изпълнители да се позиционират не само на локалната, но и на глобалната музикална сцена. 
  • Освен с публиката, интернет свързва и различни музиканти помежду им, давайки възможност за съвместни колаборации дори и на стотици километри разстояние един от друг. Създаването на нови хитове никога не е било по-лесно технически, а присъствието на двама изпълнители в едно и също студио по едно и също време вече не е необходимо, за да се създават нови вълнуващи ритми.
  • Интернет позволява събирането и анализирането на важни данни. Различните стрийминг платформи за музика като Spotify, Apple Music и YouTube Music предоставят подробни статистики, на база на които изпълнителите взимат важни решения за развитието си и създаването на музика. Такъв пример са решения за маршрути и локации на турнета и концерти, идеи за мърчандайз, адаптации и колаборации с други изпълнители при следващи музикални проекти и други.

Отрицателни страни

  • Едно от наистина големите предизвикателства, пред които интернет изправя музикантите, е пиратството. Лесният неограничен достъп до музика увеличава изключително много нерегламентираната употреба на музикални произведения. Това, разбира се, води до сериозни финансови загуби за изпълнителите и въобще за музикалната индустрия като цяло.
  • Интернет доведе със себе си и проблема с пренасищането на пазара. В момента всеки може да създаде и пусне във виртуалното пространство свое авторско музикално произведение. Така често нови перспективни изпълнители, които обаче нямат големи финансови възможности или продуцентска компания зад гърба си, трябва да вложат повече усилия, за да се откроят.

Заключение

И все пак, ако трябва да обобщим обективно и безпристрастно, все пак интернет носи повече позитиви, отколкото негативи на музикантите, тъй като позволява достигането на нови хоризонти буквално и преносно, и то само на клик разстояние.